Een multi material upgrade is een apparaat dat je aansluit op de 3D printer om met meerdere materialen te kunnen printen. 3D printen in meerdere materialen en kleuren heeft voordelen voor vele toepassingen. Maquettes in 4 kleuren zijn illustratiever, protheses werken beter door de combinatie van stijve en flexibele materialen en eindproducten kunnen worden voorzien van een bedrijfslogo in uw kleur. Op dit moment zijn er 2 opties op de markt die 3Dprinten in meerdere materialen mogelijk maken. Dit zijn de Multi Material Upgrade (MMU2s) van Prusa en de Palette 2S van Mosaic Manufactoring. Wij van prusa3d.nl hebben beide modellen uitvoerig getest en delen in dit artikel graag onze ervaringen.
Informatie over de MMU2 van Prusa
Het merk Prusa is bekend van hun oprichter, Josef Prusa. Hij is de grondlegger van de Prusa configuratie 3D printer. Hun bekendste printers zijn de MK3 printers, die te koop zijn als bouwpakket of als gemonteerde 3D printer. De MK3 produceert zeer mooie kwaliteit prints vooral met hoge kwaliteit PLA zoals Hot Orange PLA. Dat is vooral te danken aan de Bondtech direct drive extruder. De oplossing van Prusa Original om met meerdere materialen te kunnen 3D printen is hun MMU2 multi material upgrade kit. Dit is een mechanisch wissel systeem dat filamenten automatisch in- en uitlaadt. De MMU2 van prusa is enkel geschikt voor de 3D printers van Prusa Original. De MMU2 unit wordt alleen als bouwpakket geleverd en werkt met maximaal 5 verschillende materialen.
Informatie over de Palette 2S van Mosaic
Mosaic Manufactoring is een Canadees bedrijf wat bekend is geworden door hun Kickstarter campagne met de eerste versie van hun multi material syteem, de Palette. Dit apparaat knipt de filament draad in stukjes en soldeert deze aan elkaar, precies zodat het klopt met de kleuren die je wilt in je 3D print. Inmiddels zijn we aangekomen bij de verbeterde variant van hun eerste product, de Palette 2S serie. De Palette 2S is beschikbaar in twee varianten. De Standaard en de Pro versie. Beide modellen zijn geschikt voor 3D printers die 1.75mm filamenten gebruiken en kunnen maximaal 4 materialen 3D printen. Optioneel is de Palette 2S uit te breiden met een Canvas Hub. Deze accessoire maakt het makkelijker om de Palette 2 aan te sluiten op de 3D printer. Het zorgt er ook direct voor dat de 3D printer online te bedienen valt via bijvoorbeeld Octoprint. De Palette 2S producten komen altijd plug en play en hoeven niet geassembleerd te worden.
Onze ervaring met de verschillende Multi-Material upgrades.
Zoals gezegd komt de MMU2 als een bouwpakket. Dat is een groot probleem. Het in elkaar zetten is niet eenvoudig, omdat je ervoor moet zorgen dat het filament wisselen zo soepel mogelijk verloopt. Als je de filament uit de hotend haalt, kun je uiteinden hebben met veel stringing of verdikkingen. Dat geeft problemen. Om de tips te vormen heeft Slic3r PE iets wat “rammen” wordt genoemd. Het probeert de toppen netjes te maken zonder stringing. Dus je hebt met de MMU2 in principe twee grote problemen. Het monteren van de MMU2 zodat alles perfect soepel verloopt. En de rammingsequentie-instellingen goed krijgen. Veel mensen hebben daar problemen mee. Wij hebben ook veel geprobeerd en het was frustrerend in het begin. We hebben nu een werkend systeem en de prints zijn geweldig.
Nu wat woorden over de Palette 2S (pro). Bij het unboxen waren we meteen onder de indruk van de kwaliteit. Alle onderdelen zien er professioneel uit en de bouwkwaliteit lijkt uitstekend. Het principe van deze machine is dat het de filamenten doorsnijdt en ze dan samenvoegt (smelt). Je hebt dus één filament die uit het systeem gaat met de juiste kleurencombinatie voor je model. Bij de installatie kregen we de machine in eerste instantie niet aan de praat, de Canvas Hub wou maar niet werken. Nadat we deze opnieuw geflashed hadden werkte hij goed. Na enige research blijkt dit vaker voor te komen en de fabrikant geeft aan dat hieraan gewerkt wordt. Het installeren van het systeem op de printer duurde ongeveer een half uur. Het was in elk geval aanzienlijk makkelijker dan de MMU2. Na de installatie hoef je de Palette niet te kalibreren, hij doet dit automatisch in een kalibratie op de eerste print. Een groot probleem op dit moment is dat hun eigen slicer niet altijd goed met details om weet te gaan. De transities in de verschillende kleuren zijn goed, maar kleine details komen er soms rommelig uit. Een ander nadeel zijn de whipe towers die nodig zijn bij de overgang van kleuren. Per transitie wordt een gehele laag van de wipe tower ingevuld, waardoor je een solide blok plastic krijgt. Niet echt efficient… wel bullet proof.. Als de printer klaar is hoef je alleen het laaste stukje plastic te un-loaden uit de extruder en dan is hij klaar voor de volgende print.
Mosaic Palette 2s vergeleken met de Prusa MMU:
- Duurder
- 1 kleur minder
- Neemt meer ruimte in beslag
- Geen assemblage nodig
- Print sneller
- Betrouwbaarder
- Werkt op meerdere soorten 3D printers
- Meer verspilling met wipe towers.
Conclusie:
De Palette 2 is met enorme stappen beter dan de MMU van Prusa, maar heeft zo zijn eigen lijst minpunten. Echter waar bij de MMU de problemen vaak in de hardware liggen, zitten de verbeterpunten bij de Palette in de software. Voor iedereen die zich het extra prijskaartje kan veroorloven zouden wij zeker de Palette aanraden, bij voorkeur inclusief de hub. Wij raden de Pro versie aan omdat deze betere garantie heeft en geleverd wordt met hoogwaardigere onderdelen. Op deze pagina» vind je al onze multi material upgrades.