Welke Prusa i3 3d printer kiezen?

Er zijn zoveel verschillende DIY 3d printer-kits en bijna allemaal heten ze prusa i3. Wil je geen zelfbouw, dan kun je of een gemonteerde Prusa nemen, of een desktop 3d printer kopen bij meer3D »

Wil je wel zelfbouw; wat is nou het verschil en hoe bepaal je nou welke zelfbouw 3d printer te kopen?

Laten we beginnen met wat een i3 nu eigenlijk is. Allereerst was er de man: Josef Prusa. Die heeft eerst de Prusa Mendel ontworpen en daarna kwam zijn wereldhit de Prusa i3. Die heeft hij open source gemaakt, zodat iedereen ter wereld zelf ook zo’n 3d printer kan bouwen.
Zelf bouwt hij ze ook nog steeds; dat zijn de Original Prusa 3d printers.

Inmiddels hebben een hele hoop andere fabrikanten 3d printers gemaakt volgens het open source concept en dat zijn dat dus ook allemaal Prusas. Deze printerkits van anderen worden ook aangeduid met klonen of clones. Welke 3d printer bouwen, hangt af van budget, beoogd gebruik en de verschillen.

Verschillen kloon en original Prusa

Het is net als bij PC’s of bij smartphones. Je kunt er hetzelfde mee, maar het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door de kwaliteit van de onderdelen en de configuratie van de applicaties. Je kunt een iPhone vergelijken met een Prusa Original. Er zijn een hoop kwalitatief mindere smartphones, waarmee je wel het zelfde kunt doen. Er zijn echter ook Samsungs, LG etc. die in kwaliteit niet onderdoen.

Een ander voorbeeld is dat een Audi in principe de zelfde auto is als een Volkswagen, Skoda en een Seat. Dan zou je kunnen zeggen Audi is de duurste en met zijn 4×4 toch zeker de beste? Er is echter vervolgens ook een Skoda World Rally Car geweest, die het kampioenschap won. Wellicht was die offroad wel wat beter…

Het punt mag inmiddels duidelijk zijn; gauw terug naar 3d printing.

Wat is de beste keus 3d printer voor jou?

Het mooie is; je kunt eigenlijk niet fout kiezen! Iedere kloon is zelf aan te passen, te upgraden en te verbeteren. Er bestaan klonen beter dan het origineel. Dus als je nu iets kiest, kun je die daarna altijd nog veranderen/verbeteren.

Als je dat nodig hebt tenminste. Er zijn instapmodellen met uitstekende printresultaten. Wanneer je gewoon lekker eens wat wilt printen in 3D, is dat wellicht voor jou al prima. Waarom zou je dan 3x zoveel betalen voor een ander model?

Heb je toch meer nodig dan zijn er dus diverse prusa upgrades voor je kloon. Een hoop zelfs gratis! Die print je gewoon zelf.
Als je het slim aanpakt, kun je een kloon net zo goed of zelfs beter maken dan het origineel. Hoe dan? Dat gaan we hier later stap voor stap uitleggen.

Laten we echter eerst alle modellen eens op een rijtje zetten voor een handig overzicht van verschillende prusa printers.

Vergelijkingsoverzicht verschillende Prusa i3 printers:

    Creality Ender 3 Pro Creality CR10 S4/S5 Original Prusa MK2S Original Prusa MK3
Afbeelding   creality-ender-3-pro kopen creality-cr-10-s4 kopen|creality-cr-10-s4-groot-printvolume-400x400x400|Creality-CR-10-S4-desktop-3D-printer kopen|creality-cr-10-s4-3d-printer-kopen Original Prusa i3 MK2S 3D printer kopen original prusa i3 mk3 3d printer|
In het kort   instapmodel groot en sterk de benchmark, kwaliteit nieuwste snufjes, super printer
Buildvolume   220x220x250mm S4: 400x400x400mm
S5: 500x500x500mm 
250x210x200mm 250x210x210mm
Afmetingen   465x440x410mm S4: 590x700x615mm
S5: 810x1029x711mm
420x420x380mm 420x420x380mm
Gewicht   6.9 kg S4: 14.5 kg / S5: 20 kg 6.5 kg 6.5 kg
Snelheid   180 mm/s 80-200 mm/s 100 mm/s 200 mm/s
Layer resolution   0.1-0.4mm  0.1-0.4mm 0.05-0.35mm 0.05-0.35mm
Diameter filament   1.75 mm 1.75 mm 1.75 mm 1.75 mm
Materiaal frame   Aluminium Aluminium Metaal Metaal
Materiaal printerbed Alu magnetic heatbed +
viscose sheet
Aluminium + glas Custom PCB + PEI Custom magnetic heatbed +
PEI/ of optie powdercoat
Moederbord   Creality V1.1.3 Creality V2.1 Rambo mini Einsy Rambo
Voorgemonteerd    Ja, grotendeels Ja, grotendeels Nee Nee
Display   3 inch LCD 3 inch LCD 2004 LCD 2004 LCD
Extruder type   MK10 Bowden MK8 Bowden E3D V6.1 E3D V6.1 + Bondgear
Dual Extruder   Nee Nee Nee, wel multi material upgrade beschikbaar Nee, wel multi material upgrade beschikbaar
Max Nozzle temp.   ca. 280°C ca. 270°C ca. 300°C ca. 300°C
Max Heatbed temp.   100°C 100°C 120°C 120°C
Auto level support   Optioneel Optioneel Ja Ja
Filament sensor   Nee Ja Nee Ja
Wifi/Cloud   Optioneel Optioneel Nee, wel Octoprint ready Nee, wel Octoprint ready
Enclosure/ Behuizing   Nee Nee Nee Nee
Printmateriaal   PLA, ABS, PETG, Flex,
TPU, special filaments
PLA, ABS, PETG, TPU,
special filaments
ABS/Nylon/Flex/PLA/
Hout+andere Specials
ABS/Nylon/Flex/PLA/
Hout+andere Specials

De beste Prusa-printer is die printer die het best bij jou past

Belangrijk is, wat voor type gebruiker ben je en wat wil je ermee gaan doen?

Ben je op zoek naar de goedkoopste printer om leuk wat mee te kunnen 3D printen. Dan volstaat een instapmodel.
Wil je zelf knutselen en verbeteren, onderweg leren en gefaseerd je geld uitgeven? Dan kun je vanaf een instapmodel of midden model vertrekken.
Wil je gewoon onder de 1000 euro een hele goede printer, maar er na het in elkaar zetten niet meer verder aan sleutelen om ‘m te verbeteren? Dan zijn de Original Prusa 3d printers voor jou het meest geschikt. Wil je grotere objecten printen in 3d, dan is de Creality Cr-10 een uitstekende printer.

Upgrades van instap-kloon naar top prusa-printer, stap voor stap

Zoals we in het begin al hebben uitgelegd, zit het verschil in de gebruikte onderdelen en configuratie van de software.
Alle onderdelen zijn los te koop en er zijn ook verschillende hacks die je zo zelf kunt printen.

Het frame

zelf een aluminium frame voor je prusa i3 bouwen
De meeste instapmodellen hebben een frame van Acryl plastic. Dat is prima, als je af en toe wat afdrukt en ook prima om mee te beginnen. Het is echter minder duurzaam en daarnaast geeft het wat minder stijfheid. Met meer stijfheid worden de afdrukresultaten ook wat beter.
Een houten frame kan een verbetering zijn. Dat kun je zagen, laten lasersnijden of kant en klaar kopen. Echter hout is weer vochtgevoelig en zal ook eerder krom trekken.
Nog beter is derhalve een aluminium frame. Ook dat kun je laten lasersnijden of kant en klaar kopen.

Een andere leuke optie voor een aluminium frame is om er zelf 1 te maken van Aluminium Extrusies. Die heb je al voor onder de 10 euro per strekkende meter.
Ook de hoek- en verbindingsstukken zijn voor niet al te veel te koop. Vervolgens heb je nog wat plastic delen nodig.. en die print je uiteraard zelf! Hoe? Daar zijn complete designs voor te vinden, zoals deze op thingiverse»

Auto levelingBL touch auto level sensor kopen|BL touch auto bed leveling sensor kopen|BL touch auto leveling sensor verpakking|BL touch auto bed leveling sensor verpakking||auto level||auto level sensor|3D touch auto level sensor

Of je nu een goedkope of een dure printer hebt; als het bed niet recht staat, gaan daar al prints op mislukken.

Beschikt je printer niet over een auto level sensor, dan is die voor een paar tientjes bij te kopen.

Vervolgens druk je het juiste houdertje / bevestigingspunt af voor jouw apparaat, een stukje firmware upgrade (kun je downloaden) en je printer heeft meteen een grote stap vooruit gemaakt en jij daarmee ook: in 3d printing professionaliteit.

Het moederboard

Hier zitten de grootste verschillen. Zowel in kwaliteit, als in mogelijkheden, als in kosten. Het Rambo moederboard van Ultimachine wat Prusa gebruikt kost los al gauw 130 euro. Een chinees Arduino kloon moederboard 2 tientjes.

Een goed Arduino moederboard kun je eigenlijk al genoeg mee, is super van kwaliteit; is nog meer ondersteuning en kant en klare code voor en is een stuk voordeliger. Een original Arduino Mega2560 is de helft van de prijs van een original Rambo Mini.

Het meest verkochte instapmodel ter wereld is de Anet A8. Leuk om mee te beginnen, met verrassend goede printresultaten. Die heeft als zoveel Reprap printers een eigen ontwikkeld moederboard.
Geeetechs hebben een eigen Arduino variant met hun GT2560. Dat is heel redelijk en volstaat in veel gevallen al. Original Arduino mega 2560 Mits je geen dingen gaat doen die veel meer stroom gaan trekken, zoals een Hot end upgrade die op veel hogere temperatuur werkt. Wil je dat; vervang dan eerst het moederboard voor een betere Arduino kit. Daar moet je dan ook niet teveel aan tweaken. Beter eigenlijk helemaal van afblijven en upgraden naar (originele!) Arduino Mega 2560.

Sowieso is ook aan te raden om een externe mosfet tussen je moederbord en heatbed en/of extra extruders te zetten.

Hot end

Het beste is een volledig metalen hot end. Een E3D v6 is daarbij het meest aanbevolen. Met een E3D hot end kun je jaren vooruit, zul je minder vastlopers hebben en als je ook nog eens met wat anders dan ABS en PLA wilt afdrukken, zeker specials zoals copperfill of carbon, dan is een E3D hotend een goede upgrade. Ga je met die laaste 2 materialen afdrukken, hou er dan ook rekening mee dat een messing nozzle volledig uitslijt bij deze materialen. Vervang die dan ook eerst door een hardstalen nozzle. Ook van E3D.

Upgrades die de Prusa Original niet eens heeft

Als je al bovenstaande deze upgrades hebt uitgevoerd, heb je al een top prusa 3d printer te pakken.
Wil je daar nog overheen, dan zijn er nog een aantal nice to haves, die je zou kunnen toevoegen.kabelketting prusa i3

Kabelketting

Er zijn kloons die nog duurder zijn dan een original, zoals bijvoorbeeld de BQ Hephestos.
Vaak zie je dat die een kabelketting hebben. Op zich werkt alles wat de kabels bij elkaar houdt gewoon goed, maar het is zeker fraai en ook functioneel.

Het mooie is; ook die kun kun je gewoon zelf printen! Het design voor zo’n ketting vind je hier op thingiverse»

Wifiuniversele wifi module voor 3d printers kopen

Maak van je een 3D printer een cloudprinter en bedien ‘m met je smartphone! Voor een paar tientjes heb je deze coole gadget; een usb wifi connector»

Zijn er nog (betere) alternatieven voor Prusa i3 3d printers?

Jazeker! Het voordeel van een Prusa i3 3d printer is, dat je die onder de 1000 euro hebt, terwijl ie zich kan meten met menigeen printer van boven de 2000 euro.

Echter 1 van de beste 3d printers ter wereld, met een zeer groot marktaandeel is Ultimaker. Een ultimaker 3d printer is degelijk en heeft een hoge uptime. Afhankelijk van de uitvoering kost een Ultimaker over de 2000 tot zo’n 5000 euro.

Echter, er bestaan ook Ultimaker zelfbouw 3d printers. Die kosten net wat over de 1000 euro en dan heb je toch een Ultimaker.

Dus als je dat budget hebt. Dan is een Ultimaker DIY kit het overwegen waard. Bovendien ook hier verkrijgbaar.

Echter voor dat geld heb je ook een hele mooie MK3 en kun je er zelfs nog een Multimaterial uitbreiding voor kopen. De Prusa Mk3S is dan ook welke 3d printer wij zelf zouden kopen.

Mocht je nog meer verschillende 3D printers willen vergelijken, kan je die op deze site vergelijken: Welke 3D printer kiezen

Delta 3D printers

Last but not least; er zijn ook nog delta 3d printers, ook wel Kossel printers of Delta Rostock genaamd. Ook dit is een open source concept net als Prusa en ook de Delta 3d printers zijn veelal zelfbouw printers.

Een groot verschil en het unieke aan het delta concept zijn de 3 verticale assen en de ronde build plate.

Een delta werkt snel en goed en het is een uniek schouwspel om naar te kijken, wanneer je ermee print. Het lijkt namelijk een beetje op een spuitrobot in een autofabriek aan het werk te zien.

Ook van de Delta 3d printer zijn vele varianten van van vele fabrikanten.

Original Prusa de beste keus

Deze site heet prusa.nl en dat is dan toch ook wat wij het meest en van harte kunnen aanbevelen: Original Prusa.